Тринадесет парализирани отново използваха ръцете си за някои дейности благодарение на технология за трансфер на нерви, която може да се добави към използваната вече технология за трансфер на сухожилия, предаде Франс прес.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че трансферът на нерви може да доведе до същите функционални подобрения, както при трансфера на сухожилия", заявиха авторите на австралийското изследване. Хирургичните разрези са по-малки, а обездвижването след операцията - по-кратко.

Изследването обхванало 16 души на средна възраст 27 години. Преди по-малко от 18 месеца всички те получили увреждане на гръбначния мозък, което довело до парализа. В повечето случаи причината била автомобилна катастрофа или нараняване при спортуване.

Операцията се изразила в отнемане на нерви, свързани с все още функциониращ мускул край мястото на нараняването, и свързването им с нерви на парализирания мускул. Целта била да се реанимират парализираните мускули. Екипът прибягнал до 59 трансфера на нерви. Освен трансфер на нерви, у десетима пациенти бил извършен и трансфер на сухожилия.

Две години по-късно 13 пациенти можели да протегнат ръце, да разтворят дланите си, да държат с ръце предмети, за да се хранят и да мият зъбите си.

Четири трансфера на нерви у трима пациенти били неуспешни. Учените отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания с повече участници, за да се установи за кои пациенти е най-голяма вероятността технологията да е успешна.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".