Космическият телескоп Хъбъл е в орбита от десетилетия и въпреки че все още е изключително полезен, той остарява и НАСА се готви да го замени. Едно от ключовите наблюдения, които Хъбъл прави, са изображения, известни като "ултра-дълбоки полета на Хъбъл". Новият космически телескоп Роман се очаква да прави много по-добри "ултра-дълбоки полета" от Хъбъл, предава technews.bg.

Вижте как изглежда новия телескоп >> >> >>

Космическият телескоп Роман ще може да изобразява 100 "ултра-дълбоки полета" на Хъбъл едновременно, съобщи SlashGear. Хъбъл заснема подобни "ултра-дълбоки полета" от 1995 г. При първото от тях космическият телескоп бе насочен към празен участък от небето в продължение на десет дена. Там той засне "ултра-дълбоко поле" с хиляди невиждани досега галактики в него.

Оттогава Хъбъл прави още по-дълги експозиции, заснемайки изключително далечни галактики. Роман обаче ще може да заснема подобни снимки, като покритата небесна площ ще е 100 пъти по-голяма, отколкото може да покрие Хъбъл. И макар че ще обхваща много по-голяма площ, новият телескоп ще предоставя изображения със същата острота и висока разделителна способност като Хъбъл.

Астрономите казват, че наблюденията на Роман ще съберат милиони галактики, включително стотици, които датират от "само няколкостотин милиона години след Големия взрив". Тези наблюдения ще помогнат за изследванията в множество области на науката, включително структурата и еволюцията на Вселената и как звездите се образуват с течение на времето.