С изложба, космически ателиета и дегустация на космическа храна на 9 и 10 април (събота и неделя) Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посреща своите посетители. Събитието се организира по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Това съобщават от НВИМ в своята интернет страница.

Атрактивна инсталация на фондация Easyart ще очаква всички деца, които искат да се запознаят отблизо с планетите и да се превърнат в истински космонавти, облечени в подходящ костюм за пътешествие из слънчевата система.

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии ще разкажат как се прави космическата храна и как трудът на нашите изследователи отваря възможности за полети до Марс. А тридесет от най-големите почитатели на космическите приключения ще могат да опитат лиофилизирана храна.

Нашите галактически навигатори ще очакват всички деца, които мечтаят да се докоснат до звездите и ще им помогнат да направят сами съзвездие и да създадат свой собствен Музей на Космоса, отбелязват от НВИМ.

В рамките на космическото приключение гостите на Музея ще имат възможността да разгледат фотоизложбата "България и Космосът", която представя българския принос в проучването на Вселената. Ще се запознаят с моменти от работата на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров и с любопитните разработки на българските учени, които улесняват живота в Космоса. Експозицията може да бъде видяна от 10:00 до 18:00 ч.

Предвидено е и в двата дни презентацията "Лиофилизираните храни - храни за космоса и бъдещето" на ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия да е от 11:00 до 12:00 ч. Трите занимания - пътуване в слънчевата система с фондация Easyart и ателиетата "Създай Музей на Космоса" и "Направи си сам съзвездие" са от 11:00 до 14:00 ч.

И на 9 и на 10 април, НВИМ ще работи с обичайното си работно време и входни такси, като участието в ателиетата ще бъде напълно безплатно.