Още три спускаеми апарата - от САЩ, Европа и Китай, ще последват "ИнСайт" на Марс, съобщи Асошиейтед прес.

Освен тях към Червената планета ще полетят и поне два орбитални апарата.

Космическият апарат "ИнСайт на НАСА кацна на Марс в понеделник на 640 км от "Кюриосити", единственият друг роувър, който сега работи там. Мисията му е предвидена за две години и сигурно ще е приключила, когато пристигнат следващите апарати.

Американският Марс 2020 ще търси скали, в които може да има доказателства за микробен живот в древността. Той ще ги прибере на сигурно място, за да могат да бъдат върнати на Земята през 30-те години.

Еворпейско-руският "Екзо-Марс" ще търси доказателства за живот в миналото на базата на химически фосили. Кацането на първия апарат от мисията на Червената планета обаче не беше успешно.

Китайският Марс 2020 ще се състои от орбитален и спускаем апарат.

Обединените арабски емирства също имат амбиции да достигнат до Марс през 20-те години на този век.

Само три дена след кацането на "ИнСайт" на Марс НАСА обяви нова програма за доставки до Луната с помощта на частни компании. Агенцията избра девет американски компании, които да си съперничат за доставки до лунната повърхност. Първият полет може да е още догодина. НАСА иска да изпробва механизма преди да опита нещо подобно за Марс.

В същото време НАСА иска да има орбитална база близо до Луната за астронавти. Тя може да бъде използвана за кацания на Луната и за проверка на технологии, преди да започнат по-продължителните мисии до Марс.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн прогнозира пилотиран полет до Марс в средата на 30-те години. Червената планета е очевидната цел за стъпване след Луната.

Това което я прави толкова привлекателна за изследване, както с роботи така и с хора, е сравнително лесният достъп до нея, каза главният учен на мисията "ИнСайт" Брус Банерд. Пътуването до там е шест месеца, когато на всеки две години планетата се доближи максимално до нас. Условията са сурови, но все пак приемливи.

"Като да отидеш до Антарктида, но без снега", каза Банерд. Освен това Марс е едно от най-вероятните места за извънземен живот.

Юпитеровата луна Европа също може да изглежда гостоприемна за живот, но пътуването до нея би било много по-дълго и скъпо.

Освен два функциониращи на Марс апарата - "ИнСайт" и "Кюриоисти", на орбита над планетата има шест спътника.