Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX) на Илон Мъск е нарушила тестовия лиценз от Федералната администрация по авиацията на САЩ с изпитателния полет на ракетата "Старшип" (Starship) миналия месец, при който тя се взриви, съобщи Ройтерс, като цитира публикация на "Върдж".

Започнало е разследване на взривяването на ракетата при кацането й и на отказа на "СпейсЕкс" да спазва условията на разрешителното за тестовия полет, посочват източници на изданието, цитирано от агенцията. От "СпейсЕкс" засега няма коментар.

Прототипът на космическия кораб "Старшип" се взриви при кацане след изпитателен полет на 10 декември миналата година. "Старшип" е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс и е разработена от компанията на Мъск. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на "Спейс екс", които могат да бъдат използвани многократно.

От "СпейсЕкс" съобщиха след експлозията, че един от трите ракетни двигателя "Раптър" внезапно спрял да работи.

При полета трябваше да бъде достигната височина от 12 496 метра, но от компанията не уточниха до каква височина е достигнала ракетата.

От федералната администрация обявиха, че ще прегледат допълнителната информация, подадена от "СпейсЕкс" в рамките на искането за промяна в разрешителното. "Ще одобрим модификация единствено, ако сме убедени, че от "СпейсЕкс" са предприели нужните действия да спазят всички регулаторни изисквания", се посочва в изявление на ведомството.