Ново изследване отхвърля вероятността от наличие на живот в облаците на Венера, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Учени от Европа и САЩ съобщиха в понеделник, че в облаците около планетата няма достатъчно вода, за да поддържа живота такъв, какъвто го познаваме.

Изследователите се заели с проучването, след като през септември миналата година техни колеги изненадващо съобщиха, че е възможно малки организми да обитават гъстата пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи Венера до 60 километра височина.

Астрономите са използвали данни от наблюдения на космически апарати и са установили, че съдържанието на вода в облаците на Венера е над сто пъти по-ниско от нужното, за да съществува живот като на Земята.

"Това е почти в дъното на скалата и е на непреодолимо разстояние от нужното за активен живот", каза ръководителят на изследването Джон Холсуърт, микробиолог от Куинс Юнивърсити Белфаст в Северна Ирландия.

Той и колегите му обаче смятат, че в облаците на Юпитер има достатъчно вода и подходящи атмосферни температури за наличие на живот.

"Не казвам, че има живот на Юпитер, дори не казвам, че би могло да има живот там, защото той ще се нуждае от хранителни вещества, а ние не можем да сме сигурни в наличието им", подчерта Холсуърт пред журналисти. "Но въпреки това откритието е проницателно и вълнуващо, напълно неочаквано", каза той.