Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус идентифицираха поток позитрони, възникнал в центъра на силния ураган Патрисия, съобщи Лента, като цитира Сайънс алърт. Става въпрос за първото наблюдаване на антиматерия, образувала се в атмосферата в резултат на гама изригвания на Земята.

Ураганът Патрисия, който връхлетя Мексико през октомври 2015 г., стана най-силният в западното полукълбо за цялата история на наблюденията и отне живота на 6 души. Самолетът "Хърикейн хънтърс" на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата бе изпратен във вътрешността на урагана, за да проучи свързани с бурите атмосферни явления. На борда му бе детекторът ADELE, който регистрира рентгенови и гама лъчи, както и свързаните с тях потоци позитрони.

Теоретични модели показват, че до гама изригвания от Земята се стига, когато електрони, ускорени до свръхвисока скорост, се сблъскват с атомни ядра, като се освобождава енергия. Ускоряването на електроните може да се дължи на мощни електрически полета, генерирани от мълнии във вътрешността на силни урагани. При това се образува поток позитрони, насочен в противоположната посока, към земната повърхност. Явлението продължава няколко милисекунди.

Учените са регистрирали свързан с гама изригвания поток позитрони на височина 2,5 километра. По мнението им, частици антиматерия могат да достигнат до височина 1,5 километра, а това означава, че е възможно да бъдат регистрирани с детектори, инсталирани в планините.