Екип на Американската агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) откри мистериозен обект на дъното на Тихия океан, който определи като "златно яйце", съобщи The Washington Post.

Необичайният мек материал със златист цвят е открит на 30 август при гмуркане в залива на Аляска, част от експедицията Seascape Alaska 5, чиято цел е да направи видеозаписи на области, невиждани досега от човешко око. Учените са картографирали неизследвани дълбоководни местообитания с помощта на дистанционно управлявани превозни средства.

В излъчването на живо на мисията се чува един от изследователите, който казва: "Определено има голяма стара дупка в него. Значи нещо или се е опитало да влезе, или да излезе". Учените коментират, че прилича на "обвивката на яйце на мистериозно същество".

"Ако не можем да го идентифицираме, значи е нещо странно. Кое животно би създало такава черупка?", се чува да се питат учените. Чува се и друг глас, който казва: "Просто се надявам, че нищо не излиза от него, когато го разравяме. Това е като началото на филм на ужасите".

Снимките са направени от изследователския екип на 3,2 км дълбочина. Формата на обекта напомня овала на яйце. Други предположения са, че става дума за останки от морска гъба.

С помощта на роботизирана ръка "златният" предмет е изтеглен, за да бъде изследван в лаборатория. Резултатите все още не са готови, но текстурата на обекта наподобява коприна.

Пред германското издание BILD морският биолог проф. д-р Борис Чулик казва, че е възможно това да е напукана черупка на яйце или дори парче пластмаса. "Но може и да е бактериална колония върху водорасло", добавя той.

Гмурканията ще продължат до 15 септември. Ще бъдат изследвани и местообитанията на дълбоководни корали и гъби, както и подводни вулкани. До момента някои от изследваните места са с дълбочина до 6 километра.