Откриха начин за отглеждане на растения в пълен мрак | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Откриха начин за отглеждане на растения в пълен мрак
Снимка: iStock by Getty Images

Откриха начин за отглеждане на растения в пълен мрак

Според учените процесът е 18 пъти по-ефективен от естествения растеж

| Редактор: Стоян Гогов 5 1986

Учени от Калифорнийския университет Ривърсайд и Университета в Делауеър казват, че са намерили начин за отглеждане на растения в пълен мрак. Екипът използва двуетапен процес за преобразуване на въглероден диоксид, електричество и вода в ацетат. Растенията консумират ацетат и могат да растат на тъмно, съобщава Futurism.

В комбинация със слънчеви панели за генериране на електричество, този метод за производство на храна ще бъде повече от 18 пъти по-ефективен от естествения процес, споделят учените.

"Опитахме се да идентифицираме нов начин за производство на храна, който би могъл да преодолее границите, които обикновено се налагат от биологичната фотосинтеза", каза в изявлението един от авторите на изследването - Робърт Джинкерсън.

Екипът обаче все още не е постигнал растежа на годен за консумация плод или зеленчук. Експериментът обаче ще продължи, а според авторите крайният резултат ще помогне за изхранването на милиони хора.

Изследването на екипа е публикувано в списание Nature Food.

Откриха начин за отглеждане на растения в пълен мрак

Откриха начин за отглеждане на растения в пълен мрак

Според учените процесът е 18 пъти по-ефективен от естествения растеж

| Редактор : Стоян Гогов 5 1986 Снимка: iStock by Getty Images

Учени от Калифорнийския университет Ривърсайд и Университета в Делауеър казват, че са намерили начин за отглеждане на растения в пълен мрак. Екипът използва двуетапен процес за преобразуване на въглероден диоксид, електричество и вода в ацетат. Растенията консумират ацетат и могат да растат на тъмно, съобщава Futurism.

В комбинация със слънчеви панели за генериране на електричество, този метод за производство на храна ще бъде повече от 18 пъти по-ефективен от естествения процес, споделят учените.

"Опитахме се да идентифицираме нов начин за производство на храна, който би могъл да преодолее границите, които обикновено се налагат от биологичната фотосинтеза", каза в изявлението един от авторите на изследването - Робърт Джинкерсън.

Екипът обаче все още не е постигнал растежа на годен за консумация плод или зеленчук. Експериментът обаче ще продължи, а според авторите крайният резултат ще помогне за изхранването на милиони хора.

Изследването на екипа е публикувано в списание Nature Food.