Само на 89 милиона светлинни години от нас, в галактиката NGC 7727, астрономите откриха две свръхмасивни черни дупки. Данните на учените сочат, че двата обекта са на път да се сблъскат.

Това е най-близката подобна двоична система, като придишната подобна система се намираше на 470 милиона светлинни години от Земята.

Разстоянието между новооткритите черни дупки е 1600 светлинни години, но учените споделят, че те ще нараснат и в крайна сметка ще се слеят.

Откритието потвърждава тезата, че галактиката NGC 7727 е продукт на сливане между две галактики. Астрономите смятат, че обектите ще са чудесна лаборатория за изследване на взаимодействията между свръхмасивни черни дупки, докато те се въртят в орбиталния си танц преди сливането.

"За първи път откриваме две свръхмасивни черни дупки, които са толкова близо една до друга, по-малко от половината от разстоянието от предишния рекордьор", казва астрономът Карина Фогел от Страсбургската обсерватория във Франция.

Има множество причини, поради които двойните супермасивни черни дупки представляват интерес за астрономите. Свръхмасивни черни дупки се намират в центровете на повечето галактики, ядрата, около които се върти всичко останало.

"Намирането на супермасивна двоична черна дупка може да ни каже как изглежда тя в последните етапи", споделят развълнувано учените.

Една от тези свръхмасивни черни дупки е сравнително голяма, като има около 154 милиона пъти масата на Слънцето. Другият обект е по-малък - само 6,3 милиона слънчеви маси. Установено е, че само една от тези черни дупки е активна: по-малката. Това обяснява защо при предишни търсения не е открита двоичната система - много по-голямата черна дупка е в покой.

Изследването е публикувано в Astronomy & Astrophysics.