Продължителните наблюдения на Северния полюс на Сатурн са довели до откритието от испански планетолози на нов вид урагани, възникващи в атмосферата на газовия гигант всеки 30-60 години, предаде ТАСС.

Учените предполагат, че те са свързани с Големите бели петна в екваториалните зони на планетата.

"За пръв път можахме да наблюдаваме такъв голям брой урагани на различни ширини. Подобни урагани на Земята изчезват буквално за броени дни, докато един от наблюдаваните от нас на Сатурн продължи над седем месеца!", заяви Аугусин Санчес-Лавега от университета в Билбао.

Вижте как изглежда Северният полюс на Сатурн >> >> >>

Веднъж на 30 години, което съответства на една сатурнова година, астрономите могат да наблюдават гигантски урагани на тази планета. Досега учените са регистрирали седем подобни вихъра, възникващи в умерените ширини и мигриращи към екватора. Впоследствие те обхващат почти цялата атмосфера на планетата. Последният от тях беше регистриран през 2010 година, когато дори и астрономите-любители можаха да наблюдават Голямо бяло петно с размери 15 хиляди километра.

Успоредно с тях на полюсите на Сатурн възникват по-малки урагани, чийто диаметър не превишава 2000 километра. Те изчезват в рамките на няколко дни или седмица и не успяват да нараснат до по-големи размери. Новият вид урагани не могат да проникнат в други региони на планетата.