Фосили, открити върху скала на английския остров Уайт, се оказаха останки на месояден динозавър, който може да е по-голям от всеки друг известен хищник в Европа, предаде Ройтерс.

Палеонтолозите са открили части от скелет на динозавър, живял преди около 125 милиона години, през периода креда, включително кости от гърба, таза и опашката, част от крайниците, но без череп или зъби.

Въз основа на откритите останки учените са установили, че динозавърът е надхвърлял 10 метра дължина и може би дори много повече.

"Размерът на екземпляра е впечатляващ. Той е един от най-големите, и вероятно най-големият известен сухоземен хищник живял някога в Европа", казва докторантът и автор на изследването Крис Баркър от университета в Саутхемптън.

Учените са установили също, че хищникът принадлежи към групата на спинозаврите.

Спинозавърът е живял преди около 95 милиона години. С неговите 15 метра дължина, той е определян за най-дългия известен хищен динозавър.

Спинозаврите притежават удължени черепи, напомнящи на крокодилска глава, с много конични зъби - идеални за хващане на хлъзгава плячка, както и силни крайници и големи нокти.

Изследователите все още не са дали на новооткрития динозавър научно име, но го наричат ​​"Спинозавридът от Бялата скала", заради геоложкия слой на скалите, където са открити костите.

Те вярват, че хищникът не е член на нито един по-рано идентифициран вид.

Динозаврите, които се хранят с месо, принадлежат към семейство Тероподи - двукраки, с масивни черепи и силни челюсти.

Спинозавър е най-големият открит хищник в Африка. Тиранозавър Рекс пък е кралят на Северна Америка с 13 метра дължина, докато гиганотозавърът с подобен размер е царувал в Южна Америка.

Най-големият известен теропод от Европа е Торвозавър, дълъг около 10 метра.

Новоописаният динозавър може да се окаже и по-дълъг. "Този ​​е наистина голям. Да се ​​надяваме да открием повече вкаменелости, като череп или зъби," казва палеобиологът от университета в Саутхемптън, Нийл Гостлинг.

Зъбите могат да помогнат на изследователите по-добре да изяснят позицията на този динозавър спрямо семейство спинозаври.

Новоописаният динозавър е обитавал лагуна, населена с различни растителноядни динозаври и летящи влечуги, наречени птерозаври. Морското равнище е било много по-високо и големи части от Европа са били под вода.

Сега остров Уайт се превръща в едно от най-богатите на останки от динозаври места в Европа.

Същият екип от изследователи миналата година обяви откриването на други два хищника, с дължина 9 метра, на остров Уайт.

Находките на учените подкрепят хипотезата, че спинозаврите обитават и се развиват в Западна Европа, преди да се появят в други райони на света.