Телескопът VLT (Very Large Telescope) в Чили е открил следи от много мощно звездообразуващо изригване в ядрото на Млечния път преди около един милиард години, предава ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на Европейската южна обсерватория. При този процес са се взривили едновременно стотици хиляди свръхнови звезди в центъра на нашата галактика. Това събитие приобщава Млечния път към първите галактики в нашата Вселена.

"Звездите в Млечния път не са се зараждали постепенно, както се считаше досега. Този изблик на активност е бил едно от най-мощните енергийни събития в цялата история на Млечния път. Тогава в неговото ядро са се обособили такива условия, които са съществували в първите галактики на Вселената, при които са възниквали стотици нови звезди всяка година", заяви Франсиско Ногерас-Лара, цитиран от пресслужбата на Европейската южна лаборатория.

Както отбелязват астрономите, сблъсъци и сливане на галактики се наблюдават постоянно в обозримото космическо пространство. По сегашни оценки на НАСА около една четвърт от видимите галактики вече са преживели подобни "космически ПТП" в миналото. Вследствие на това се е получило рязко ускоряване на процеса за формиране на нови звезди. Но в първите епохи от живота на нашата Вселена честотата на подобни катаклизми може да е била много по-голяма.

По думите на Ногерас-Лара дълго време се считаше, че Млечният път не е преживял подобни звездообразуващи избухвания, тъй като се е сблъсквал само с галактики-джуджета, разположени в близост. Но сега европейските астрономи доказаха, че тази представа е била грешна. Новите изводи са били направени, след като учените осъществили преброяване на звездите в центъра на галактиката с помощта на наземния телескоп VLT.

От направените изследвания станало видно, че за кратък период от време са се родили в млечния път толкова много звезди, колкото през последните 8-1,5 милиарда години. Благодарение на този пик на звездообразуване в недалечното минало на галактиката тя е преживяла серия от взривове на свръхнови, чиито брой е достигнал около 100 хиляди. Точните последствия от този космически "фойерверк" астрофизиците все още не могат да предскажат. При все това получените данни доказват, че честотата на звездообразуването след този взрив в нашата галактика значително се забавя. Това се дължи на факта, че едновременното избухване на 100 хиляди свръхнови е загряло ядрото на Млечния път и е изхвърлил голямо количество топли газове в други части на галактиката. Така се получил "дефицит от строителни материали" за изграждането на нови звезди=