Американският астроном Фриц Бенедикт откри нови доказателства за това, че около Проксима Кентавър - най-близката до нас звезда след Слънцето, кръжат две планети, съобщи ТАСС.

Астрономът съобщи на онлайн-конференция по време на 236-ата годишна среща на Американското астрономическо дружество (ААД), че е анализирал архивни кадри от телескопа "Хъбъл" отпреди две десетилетия.

"Когато изучавахме Проксима Кентавър в средата на 90-те години, търсехме планети, разположени относително близо до звездата, където годината се равнява на не повече от хиляда земни дни. С помощта на архивните кадри проверихме дали около звездата има по-далечни светове", каза Бенедикт на конференцията, цитиран от пресслужбата на ААД. Астрономът е водещ научен сътрудник в университета на Тексас в Остин.

Преди четири години европейски астрономи обявиха, че са успели да открият около Проксима Кентавър неголяма планета, подобна на Земята.

Проксима Кентавър е червено джудже от тройната система Алфа Кентавър. Планетата получи наименованието Проксима Бе и съществуването й бе потвърдено преди година от откривателите й, които се натъкнали на данни, че около звездата кръжи още една планета - Проксима Це.

Тя е по-отдалечена от звездата и е газов гигант, на който годината продължава почти две хиляди земни дни. Тази хипотеза бе приети скептично от много планетолози, още повече че през последните четири години не бе намерено достоверно потвърждение за съществуването на Проксима Це.

Според Бенедикт и колежката му Барбара Макартър масата на Проксима Це е около седем пъти по-голяма от тази на Земята. Това отнася Проксима Це към т.нар. мининептуни, които се нареждат между големите каменисти планети и газовите гиганти.