Изследването беше публикувано в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.

"Най-вълнуващото обяснение се състои в това, че студеното петно е възникнало в резултат на стълкновение на нашата вселена с друга", каза един от авторите на труда проф. Том Шанкс.

В изследването учените опровергаха схващането, че студеното петно представлява супервойд - гигантско пусто пространство, без галактики и звезди.

До изводите експертите стигнаха, след като анализираха данните от 3 хиляди галактики, разположени в района на студеното петно.

Според учените, студеното петно е материалното доказателство за съществуването на паралелни вселени, като всяко друго обяснение за феномена е било отхвърлено.

Изследването потвърждава теорията за наличието на мултивселена - хипотетичното множество от всички възможни паралелни вселени (включително и нашата), които взети заедно, съдържат всичко, което съществува - пространство, време, всички форми на материя, енергия, импулс и физичните закони и константи, които са в сила в тях.

Студеното петно представлява област в съзвездието Еридан, разположено на разстояние около 3 милиарда светлинни години от Слънцето.