Първата южнокорейска лунна сонда "Данури" изпрати поразителни черно-бели снимки на лунната повърхност и Земята, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Снимките са направени между 24 декември и 1 януари. Те са заснети на по-малко от 120 километра от лунната повърхност, се казва в изявление на Корейския институт за аерокосмически изследвания. Ще бъдат използвани за избор на потенциални места за кацане на Луната през 2032 г.

"Данури" - съкращение от "Dal", което означава Луна, и "Nuri", което означава наслаждавам се - излетя през август от САЩ с ракета на "Спейс Екс" и влезе в лунна орбита през декември след удължен полет за пестене на гориво. Апаратът прави пълна обиколка около Луната на всеки два часа. Той ще започне научната си мисия през следващия месец - ще картографира и анализира лунната повърхност и ще извърши измервания с магнитометър и гама-лъчи. "Данури" ще тества и експерименталната технология "космически интернет", като ще предава снимки и видеоклипове на Земята.

През декември президентът Юн Сук-йол приветства постижението на "Данури" като "исторически момент" в южнокорейската космическа програма.

Република Корея представи амбициозни планове за космоса, включително кацане на космически кораб до 2032 г. и изпращане на спускаем апарат на Марс до 2045 г.