Градивните елементи на нашите мозъчни клетки може да са започнали да се формират преди 800 милиона години. Изследователи от Испания и Германия са открили характеристики на специализирани секреторни клетки в прости животни, наречени плакозои, които биха могли да ги идентифицират като прелюдия към неврони в други организми.

Приблизително с размерите на пясъчно зърно, тези основни същества нямат органи. На практика те са колония от различни типове клетки. Както правят и днес, плакозоите някога са ловували микроби и са търсили водорасли в топлите плитчини на моретата преди 800 милиона години.

За да постигнат това постижение, те разчитат на клетки, които помагат за координирането на телата им.

Клетъчният биолог от Центъра за геномна регулация Себастиан Найле и колегите му откриха, че тези така наречени пептидергични клетки имат редица удивително подобни черти на клетките, на които дължим собствения си ум.

"Бяхме изумени от паралелите", възкликва Найле.

"Плакозойните пептидергични клетки имат много прилики с примитивните невронни клетки, дори ако все още не са съвсем там. Това е като да гледате еволюционно стъпало."

Оказва се, че тези клетки дори имат някои от същите гени като нашите неврони.

Но им липсват други специализирани компоненти, които нашите неврони трябва да приемат пептидни сигнали или да генерират електрически сигнали. Вместо това те използват рецепторни протеини (GPCR), за да приемат химически съобщения, които са общи за много видове животински клетки и не са специфични за невроните.