Вдъхновени от паяците, учени от Германия разработиха уникален антибактериален материал, който може да елиминира риска от зараза и да улесни лечебния процес, съобщи "Сайънс дейли".

Създаденият от специалисти от университета на Байройт наноструктурен материал е базиран върху протеини от паяжина и предотвратява появата на бактерии и гъбички, като същевременно допринася за регенерацията на човешка тъкан.

С подобни характеристики материалът е подходящ за импланти, превръзки, протези, контактни лещи.

Благодарение на биотехнологично произведените протеини от паяжина материалът предотвратява прилепването по повърхността на патогенни микроби, в това число на стрептококи, които са устойчиви на редица антибактериални агенти.

По думите на разработчиците материалът освен това гарантира активното възпроизводство на човешки клетки, което го прави подходящ за използване за превръзки върху рани, при трансплантация на кожа или всякакъв тип имплантация.

За разлика от други материали, използвани преди за регенерация на тъкани, рискът от инфекция е напълно елиминиран. Ефектът се постига не чрез токсично въздействие върху патогените, а благодарение на структурата на материала, която прави невъзможно за тях да се прикрепят към повърхността.