Плъховете вероятно изпитват съчувствие, което ги кара да помагат на познати себеподобни, но не и на непознати, сочат данните от израелско проучване, цитирано от изданието Юрикалърт.

Изследователите от университета на Тел Авив са установили, че в мозъка на плъховете се задейства определена зона, когато помагат на член на тяхната социална група. Това обаче не се наблюдава при непознати.

Израелското проучване е първото, което описва при плъхове мозъчна активност като тази при хората, основаваща се на социално пристрастно поведение.

"Хората, както и много други същества, са пристрастни, когато помагат на други членове на техните социални групи пред непознати индивиди. Това може да има негативно въздействие в общества, където различните групи трябва да си сътрудничат, за да се развиват", казва водещият автор на проучването Инбал Бен-Ами Бартал.

Тя заедно с международен екип от учени поставят плъхове в ситуация, при която в капан са хванати животни, с които са били в една клетка и са от един вид, и такива, с които никога не са срещали. Повечето плъхове освобождават себеподобните си, с които са познати и са били заедно в клетката. Много малко оказват съдействие на непознатите.

Учените изследват мозъчната активност, свързана с това поведение, за да разберат защо плъховете проявяват пристрастност към животните, които познават. Те установяват, че се активира зоната в мозъка на плъховете, която е отговора за безпокойството. Това означава, че плъховете усещат страданието на другото животно, независимо дали го познават или не.

Допълнителни мозъчни зони, свързани с търсенето на признание и положителни социални преживявания, също се активират, но само когато в беда е познат от клетката плъх. Това кара учените да смятат, че плъховете изпитват съчувствие към познати индивиди и се притичат на помощ.

Резултатите от изследването са публикувани в "Илайф".