Обществото на вярващите в антинаучната теория за плоската Земя (Flat Earth Society) обяви, че ще изпрати експедиция на плаване около Антарктида, за да открие "ръбът на нашия диск".

На сайтът на организацията "изследователският поход" е рекламиран като "весел и забавен круиз", който да събере на едно място хора, вярващи в теорията за плоската Земя. Много е вероятно те изобщо да не акостират на ледения континент и да не предприемат пътуване към несъществуващия според плоскоземците Южен полюс.

"Има само една уловка, всички големи круизни кораби, като този с който ще пътуват плоскоземците, разчита за навигацията си на факта, че Земята е кръгла. Освен това в орбита около планетата ни има разположени GPS сателити, благодарение на които координацията на морския транспорт е станала много по-точна и безинцидентна", споделя дългогодишния капитан на круизни кораби Хенк Кейер пред "Гардиън".

Макар още древните гърци да са открили, че формата на нашата планета е сферична, антинаучното движение на плоскоземците бележи ръст в последните години.