Почина астронавтът Майкъл Колинс от мисията "Аполо 11", съобщи АФП, цитирана от БТА. Той е починал от рак на 90-годишна възраст. За кончината съобщи семейството му.

"Аполо 11" е първият пилотиран космически кораб от програмата "Аполо" на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли 1969 спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната.

По време на историческия полет до естествения спътник на Земята Колинс е пилот на командния модул и остава в орбита, докато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора, стъпили на Луната.

Майкъл Колинс е роден на 31 октомври 1930 г. в Рим, Италия. Завършва Американската военна академия в Уест Пойнт през 1952 г. Служи като летец-изпитател във Военновъздушните сили на САЩ през периода 1952 - 1962 г. Приет е с третата група астронавти на НАСА през 1963 г.

След като се оттегля от НАСА през 1970 г. той започва работа в Държавния департамент на САЩ, както помощник държавен секретар за връзки с обществеността. Година по-късно той става директор на Национален музей на въздуха и космоса.

Той заема този пост до 1978 г., когато се оттегля, за да стане заместник на Смитсъновия институт. През 1980 г. той започва работа като заместник-председател на LTV Aerospace. Той подава оставка през 1985 г., за да започне свой собствен бизнес.