Руският астроном Николай Кардашев, един от бащите на радиоастрономията и създател на Скалата на Кардашев за космическите цивилизации, е починал на 88 години. Това съобщи Роскосмос вчера на своя сайт.

Кардашев е създал единствената цялостна класификация на предполагаемите космически цивилизации, която носи неговото име - Скала на Кардашев. Нейната цел е да определи етапите в развитието на една разумна цивилизация, на база на енергията, която тя употребява.

Класификацията дефинира три такива етапа. Цивилизация от тип 1 е тази, която може да усвои цялата енергия на своята планета. След това следва тип 2 - такава, която вече може да използва и цялата енергия на своята звезда, както и прилежащата звездна система.

Накрая е тип 3, при който цивилизацията вече може да впрегне за своите нужди енергията на цялата галактика, в която се намира. Предполага се, че това включва както милиардите звезди в нея, така и свръхмасивната черна дупка, каквато има в центъра на повечето познати галактики.

На този етап скалата е напълно хипотетична, тъй като единствената разумна цивилизация, за чието съществуване знаем със сигурност, е човешката. А тя все още се намира на етап, предшестващ тип 1 и е несравнимо далече от тип 2, при който би трябвало да можем да усвоим цялата енергия на Слънцето.

Освен за създаването на тази класификация Николай Кардашев има сериозен принос и в редица други области на астрономията. Той е сочен за един от бащите на радиоастрономията - т.е. изследването на космоса чрез приемането на радио вълни, вместо на светлина. Руският учен има важен принос в търсенето на извънземен живот, както и за изстрелването на космическия телескоп Спектр-Р.