На 96-годишна възраст почина Нобеловият лауреат за физика Леон Макс Ледерман, известен с това, че сътвори термина "Божията частица", предаде Асошиейтед прес.

"Божията частица" е словосъчетание, употребено, за да подчертае значението на хигз бозона. Когато терминът е употребен, хигз бозонът е единствената елементарна частица от стандартния модел, която не е наблюдавана експериментално до юли 2012 г. Наличието й потвърждава Стандартен модел на елементарните частици.

Терминът обаче се харесва но множество медии и дори религиозни организации, които го употребяват извън контекста му, за да прокарват своите цели.

Самият Леон Макс Ледерман е бил атеист, а неправилната употреба на въведения от него термин-метафора не му се е нравела.

"Хигз бозонът заема толкова централно място във физиката и е толкова важен за нашето разбиране на структурата на материята, като междувременно е толкова невидим, че му измислихме прякор - Божията частица. Защо божията частица ли - първо, защото на колегите ни книгоиздатели нямаше да се хареса, ако я бяхме кръстили Проклетата от Бога Частица, което щеше да е по-точно, заради трудността и огромната цена на откриването на хигз бозонът. Другата причина е, че все пак става дума за тема, разглеждана в една много стара книга - сътворението на света", заявява Ледерман относно термина "Божия частица".

 

Вестта за кончината му беше съобщена от Националната лаборатория за ускорители "Енрико Ферми" близо до Чикаго, която ученият ръководеше в периода 1978-1989 година.

"Леон Ледерман, изследовател-новатор със страст към научното образование, почина в съня си на 3 октомври в град Рексбърг, щата Айдахо. Той беше на 96 години", се казва в съобщението.

Ледерман е роден през 1922 година. Ученият открива редица елементарни частици, сред които фигурират мюонното неутрино и антинеутриното, ипсилон-мезонът и др. През 1988 година, съвместно с Мелвин Шварц и Джак Стайнбъргър получават Нобелова награда за физика.