Учените от Института по биомедицински проблеми към Руската академия на науките проведоха серия от изследвания и стигнаха до заключението, че полетът до Марс няма да повлияе на интелектуалните способности на космонавтите, но ще промени психиката им.

Експертите са провели изследвания върху плъхове. Тествайки тяхното поведение и способност за решаване на задачи в условия симулиращи пътуването към Червената планета. Лабораторните гризачи показали, че успешно могат да се справят с решаването на задачи, но учените отбелязали по-високи нива на тревожност, пишат от Behavioral Brain Research.

Вижте колко много Марс прилича на Земята >> >> >>

Влияние върху психо-емоционалното състояние на космонавтите ще окаже и йонизиращата радиация по време на полета, споделят учените. Една от причините за това е, че тя променя нивата на серотонин в мозъка по начин, който би направил хората по-нещастни.

Известно е още, че безтегловността намалява човешкият имунитет и оказва влияние върху някои човешкото тяло и неговата чувствителност.

Астронавтът Скот Кели, който прекара 1 година на борда на МКС отбеляза, че е имал сърбежи по цялото тяло, след като се е приземил обратно на нашата планета. Причината за това е била изострената в безтегловност сензитивност на неговата кожа.

Полетът до Марс ще трае около 6 месеца, а след кацането на повърхността на Червената планета е възможно да настъпят подобни неприятни за тялото усещания.

Раздразнението на космонавтите може да е по-голямо от обичайното, тъй като проведените до сега симулации са показали, че монотонният живот в малко затворено пространство с едни и същи хора може да доведе не само до тревожност, а дори до депресия и изблици на гняв.

От ключово значение за успеха на бъдещите мисии до Марс ще е изборът на психически стабилни и много спокойни космонавти, които ще издържат на напрежението да живеят дълго време заедно с други хора в тясно затворено пространство.