Американският междупланетен космически апарат "ИнСайт" за първи път постави сеизмометър на Марс, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на НАСА.

Получени са снимки, на които се вижда как приборът, наречен съкратено SEIS - "сеизмичен експеримент за вътрешната структура" - е инсталиран върху повърхността на Червената планета.

През следващите няколко дни "ИнСайт" ще калибрира уреда, тъй като сега е разположен под наклон от няколко градуса. След като бъде установен правилна позиция, ще започне да изпраща данни. Целта му е да регистрира и измери трусовете по повърхността на планетата.

Вижте снимки от "ИнСайт" >> >> >>

На 26 ноември "ИнСайт" кацна на Марс в екваториалната равнина Елизиум, на около 600 км от местоположението на "Кюриосити" - другият марсоход на НАСА, който в момента работи там. "ИнСайт" измина разстояние от над 480 милиона километра от Земята до Марс.

Монтираният от "ИнСайт" сеизмометър е разработен във френския Национален център за космически изследвания в сътрудничество с редица научни центрове от цял свят.

"Сеизмометърът функционира подобно на телефон, долепен до ухото", обясни Филип Лоньоне - водещ конструктор на SEIS. "Радваме се, че имаме възможност да "чуем" сеизмичните вълни от различна дълбочина на Марс."