Червените джуджета са най-често срещаните звезди в Млечния път - те съставляват 75% от всички звезди на галактиката. Около тях обаче няма как да има планети, способни да поддържат живот, пише Universe Today. 

Именно около червени джуджета обикалят и повечето от съществуващите екзопланети, но според учените дори и те да имат орбити в тъй наречената "зона годна за живот", то такъв там няма как да има.

Изводът е направен след наблюдение на звездата AU Micro, която е на възраст от едва 25 милиона години. Условията в планетарния диск около червеното джудже са такива, че заради високата скорост, малки астероиди и комети могат да се изстрелват извън звездната система. Това обаче предполага, че повечето планети там биха били сухи, защото именно кометите и астероидите са едни от основните приносители на вода.

Другите фактори, които влияят отрицателно върху възможността за появата на живот, са честите изригвания на червените джуджета и факта, че планетите в годната за живот зона са твърде близо до тях.

Според учените цели зони в галактиките не биха могли да са годни за живот, тъй като лъченията в тях са твърде много и твърде силни, а това означава, че на мнозинството от екзопланетите във Вселената не би трябвало да има живот.