Повишените нива на CO2 се оказват лоши за растенията | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Повишените нива на CO2 се оказват лоши за растенията
Снимка: Shutterstock

Повишените нива на CO2 се оказват лоши за растенията

Диетата ни може да пострада, защото ще приемаме по-малко протеини и желязо

| Редактор: Стоян Гогов 29 1622

Растенията се нуждаят от CO2, за да живеят. Ново изследване обаче разкрива, че повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата могат да имат негативно влияние за флората на нашата планета, пише ScienceAlert.

Завишените нива на CO2 постепенно прави по-трудно за растенията да усвояват жизненоважните хранителни вещества, от които се нуждаят, за да растат. Това са и същите хранителни вещества, които разчитаме да получим от тях при консумацията им.

"Ясно е, че хранителният състав на основните култури, използвани в световен мащаб, като ориз и пшеница, е отрицателно повлиян от повишаването на CO2", обяснява молекулярният биолог Антоан Мартен от Френския национален център за научни изследвания. "Това ще има силно въздействие върху качеството на храните и глобалната продоволствена сигурност."

 

Докато използването на CO2 във фотосинтезата доставя на растенията техните захари, повечето растения използват корените си, за да събират други хранителни вещества - включително азот, фосфор и желязо.

"Има много доклади в литературата, които показват, че нивата на CO2, очаквани в края на 21-ви век, ще доведат до по-ниска концентрация на азот в повечето растения, засягайки главно съдържанието на протеини в растителните продукти", казва биологът Ален Годжон от френския National Изследователски институт по земеделие, храни и околна среда.

Изследователите за първи път са забелязали това явление при експериментални условия преди повече от 20 години, но сега то е установено и в естествената среда.

Дългосрочни проучвания върху горите съобщават за намаляване на минералите, открити в листата, а архивираните растителни проби от преди век имат по-високо съдържание на хранителни вещества от днешните еквиваленти.

Нещо повече, растенията, които вече растат на места с естествено по-висок атмосферен CO2 - като при вулкани - имат понижени нива на азот в сравнение с тези наблизо с по-ниски нива на CO2.

"Две основни хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкото хранене, могат да бъдат засегнати от това явление", обяснява Годжон. "Първият е свързан с протеините, изградени от азот. В развиващите се страни това може да бъде голям проблем, тъй като много диети в тези страни не са богати на протеини, а растенията, отглеждани при повишен CO2, могат да имат 20 до 30 процента по-малко протеини. Вторият е желязото. Недостигът на желязо вече засяга около 2 милиарда души по света."

Изследването е публикувано в Trends in Plant Science.

Повишените нива на CO2 се оказват лоши за растенията

Повишените нива на CO2 се оказват лоши за растенията

Диетата ни може да пострада, защото ще приемаме по-малко протеини и желязо

| Редактор : Стоян Гогов 29 1622 Снимка: Shutterstock

Растенията се нуждаят от CO2, за да живеят. Ново изследване обаче разкрива, че повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата могат да имат негативно влияние за флората на нашата планета, пише ScienceAlert.

Завишените нива на CO2 постепенно прави по-трудно за растенията да усвояват жизненоважните хранителни вещества, от които се нуждаят, за да растат. Това са и същите хранителни вещества, които разчитаме да получим от тях при консумацията им.

"Ясно е, че хранителният състав на основните култури, използвани в световен мащаб, като ориз и пшеница, е отрицателно повлиян от повишаването на CO2", обяснява молекулярният биолог Антоан Мартен от Френския национален център за научни изследвания. "Това ще има силно въздействие върху качеството на храните и глобалната продоволствена сигурност."

 

Докато използването на CO2 във фотосинтезата доставя на растенията техните захари, повечето растения използват корените си, за да събират други хранителни вещества - включително азот, фосфор и желязо.

"Има много доклади в литературата, които показват, че нивата на CO2, очаквани в края на 21-ви век, ще доведат до по-ниска концентрация на азот в повечето растения, засягайки главно съдържанието на протеини в растителните продукти", казва биологът Ален Годжон от френския National Изследователски институт по земеделие, храни и околна среда.

Изследователите за първи път са забелязали това явление при експериментални условия преди повече от 20 години, но сега то е установено и в естествената среда.

Дългосрочни проучвания върху горите съобщават за намаляване на минералите, открити в листата, а архивираните растителни проби от преди век имат по-високо съдържание на хранителни вещества от днешните еквиваленти.

Нещо повече, растенията, които вече растат на места с естествено по-висок атмосферен CO2 - като при вулкани - имат понижени нива на азот в сравнение с тези наблизо с по-ниски нива на CO2.

"Две основни хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкото хранене, могат да бъдат засегнати от това явление", обяснява Годжон. "Първият е свързан с протеините, изградени от азот. В развиващите се страни това може да бъде голям проблем, тъй като много диети в тези страни не са богати на протеини, а растенията, отглеждани при повишен CO2, могат да имат 20 до 30 процента по-малко протеини. Вторият е желязото. Недостигът на желязо вече засяга около 2 милиарда души по света."

Изследването е публикувано в Trends in Plant Science.