Учените откриха най-стария известен предшественик на октоподите - вкаменелост на около 330 милиона години, намерена в американския щат Монтана, предаде Асошиейтед прес.

Изследователите стигат до заключението, че древното създание е живяло милиони години по-рано, отколкото се смяташе преди, което означава, че октоподите произхождат преди ерата на динозаврите.

Находката, чиито размери са 12 сантиметра има десет пипала - съвременните октоподи са с осем - всяко с по два реда смукателни органи. Вероятно древното същество е обитавало плитък, тропически океански залив.

"Много рядко се намират вкаменелости на меки тъкани, с изключение на няколко места", каза Майк Векионе, зоолог в Националния природонаучен музей "Смитсониън". Той не е участвал в изследването. "Това е много вълнуващо откритие".

Находката е изкопана във варовиковата формация Беър Гълч в щата Монтана и е дарена на Кралския музей на Онтарио в Канада през 1988 г.

В продължение на десетилетия вкаменелостите стоят пренебрегвани в чекмедже, докато учените анализират изкопаеми акули и други находки от същото място. Палеонтолозите обаче забелязват десетте малки пипала, обвити във варовик.

Добре запазената вкаменелост също така дава "някои доказателства за торбичка с мастило", вероятно използвана срещу хищници, точно като и съвременните октоподи, каза Кристофър Уейлън, палеонтолог от Американския природонаучен музей и съавтор на изследването, публикувано в списание "Нейчър къмюникейшънс".

Създанието, т.нар. вампиропод, вероятно е било прародител както на съвременните октоподи, така и на калмарите вампири - морски същества с объркващо название, които са много по-близо до октопод, отколкото до калмар. Преди това "най-старият известен" вампиропод датираше отпреди около 240 милиона години, уточняват авторите на изследването.

Учените са кръстили вкаменелостите Syllipsimopodi bideni на името на президента на САЩ Джо Байдън. Те направили това в знак на възхищение от научните и изследователски приоритети на държавния глава.