Учени и медици са успели да превърнат мозъчните сигнали за реч в писмени изречения. Пробивът е станал в изследователски проект, целящ да трансформира начина на общуване на пациенти с тежки увреждания, става ясно от публикация в научния журнал Nature.

Новата технология позволява намерението да кажем конкретни думи да бъде "извлечено" от мозъчната дейност и да се превърне в текст достатъчно бързо, за да бъде в крак с естествения разговор.

В сегашната си форма софтуерът за четене на мисли работи само за определени изречения, на които е обучен, но учените смятат, че той е стъпка към по-мощна система, която може да декодира в реално време думите, които човек възнамерява да каже. За целта е необходимо да се продължи картографирането на мозъка и да се създадат по-добри алгоритми, в съчетание с по-мощни компютри. Всичко това обаче е само на няколко години разстояние, споделят учените.

Много скоро парализирани хора ще могат да комуникират много по-плавно, отколкото със съществуващите устройства, следящи потрепванията на лицевите мускули и движенията на очите.

"Към днешна дата няма речева протезна система, която позволява на потребителите да имат взаимодействия в стандартните времеви рамки на човешкия разговор", казва Едуард Чанг, неврохирург и водещ изследовател на изследването от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Проектът е финансиран от Facebook, а за да може да функционира системата е необходимо пациентите да имат поставени миниатюрни електроди в мозъка.

Някои футуролози споделят, че проектът може да е първата стъпка към техно-телепатията. При нея участниците в разговора може да не говорят, а да си изпращат директно мислите един на друг. Това обаче е все още далеч в бъдещето, заради необходимостта от много по-съвършен алгоритъм, достатъчно добър мозъчен чип и бърз безжичен интернет, през който може да става трансфера на мислите.