С появата на смартфоните много неща в живота ни станаха по-лесни. Сега, когато технологията продължава да се развива, учените предлагат все повече и повече възможности за диагностициране на различни заболявания с помощта на телефонната камера, предава technews.bg.

Като част от нов проект, американски изследователи създадоха приложение, което може да открие анемия, използвайки моментна снимка на вътрешния клепач на човешкото око, съобщи EurekAlert. Неинвазивният метод за откриване на анемия отваря възможности за хора и лекари, които разполагат с ограничени ресурси.

Анемията е синдром, който се характеризира с ниска концентрация на хемоглобин в кръвта. Смята се, че около 25% от хората на Земята страдат от това състояние. Тежката анемия крие риск от смърт, особено сред деца и възрастни хора.

Понякога обаче хората пропускат първите симптоми на анемия или просто не могат да си позволят да бъдат диагностицирани. Ето защо съвременната медицина се нуждае от достъпни и прости начини за откриване на анемия.

Предишни изследвания показват, че вътрешната част на долния клепач, наречена конюнктива, изглежда по-бледа при анемични състояния. В ново изследване учените са анализирали снимки на тази съединителна мембрана на 142 пациенти, направени със смартфон.

Всички изследвани са имали различни нива на хемоглобин. Чрез увеличаване на изображенията на малка част от конюнктивата, учените са създали алгоритъм, който оптимизира цветовата разделителна способност.

Този подход им позволява да разработят модел, който открива заболяването, като свързва цвета на конюнктивата с нивата на хемоглобина. Приложението, създадено от екипа, вече е тествано сред 202 нови пациенти.

Когато анализира нов набор от снимки, моделът показа точност от 72,6%. Тонът на кожата не повлиява стойностите на резултатите, но качеството на изображението играе роля.

Сега учените казват, че приложението за смартфон може да се използва за откриване на анемия при телемедицина или на отдалечени места, където няма налична инфраструктура за изследване на кръвта.