Изследване на учени от Изследователския център по невронауки в университета "Сейнт Джордж" в Лондон идентифицира възможностите на методите, използвани за регистриране на ранните симптоми на болестта на Алцхаймер чрез анализ на речта и изкуствен интелект, съобщи "МедикалЕкспрес".

Резултатите от изследването, публикувано в сп."Фронтиърс ин компютър сайънс", показват, че макар изкуственият интелект да се използва за анализ на речта, много важно е каква задача ще се постави на изследваното лице.

Досега изследванията са показали, че болестта на Алцхаймер много рано засяга речта. Затова е важно ранното диагностициране на този проблем.

Анализът на учените показал, че поставянето на задача на пациентите да разкажат приказка като Пепеляшка вместо сцена от филм например изисква от тях да интегрират множество герои и събития в поредица, която си спомнят, и това помага най-добре на ранната диагностика.

При изследване на 50 пациенти резултатите от анализа с изкуствен интелект показал, че машината отчита симптоми със 78 процента точност при преразказ на приказката за Пепеляшка в сравнение със 76 на сто точност при преразказ на епизод от сериал.

"Резултатите ни сочат, че чрез контрол върху задачите, използвани за диагностика на Алцхаймер, имаме възможност да засечем болестта с по-голяма точност чрез анализ на речта", каза ръководителят на изследването Наташа Кларк, докторант в "Сейнт Джордж".