Американски астрономи наблюдаваха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които позволиха да се разкрие как на повърхността и в атмосферата на Червената планета изчезва огромно количество вода, съобщи Сайънс алърт.

Вижте как по повърхността на Марс тече вода >> >> >>

Те анализирали данни, събрани от сондата "Мейвън" на НАСА. Оказало се, че сияния има в 14-80 процента от общото време на дневните наблюдения.

Вижте колко много Марс прилича на Земята >> >> >>

Броят на сиянията се увеличава с доближаването на планетата по елиптична орбита към Слънцето. По-рано се смяташе, че този феномен е относително рядък на Червената планета.

Ултравиолетови или протонни полярни сияния възникват, когато слънчевият вятър се сблъсква с водородни облаци около Марс. Водородните йони с положителен заряд отнемат електрони, изпускайки ултравиолетово лъчение. При това водородният облак се формира за сметка на загубата на вода на планетата.

Вижте Червената планета от орбита >> >> >>

Увеличената температура на марсианската атмосфера през лятото става причина водните пари да се издигнат на по-голяма височина, където се разлагат на водород и кислород под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Този процес продължава и днес.

По думите на учените, наблюдаването на протонно сияние дава възможност да се проследят загубите на вода и взаимодействието на слънчевите лъчи с горните слоеве на марсианската атмосфера.

Вижте снимки от облаците на Марс >> >> >>