Международна група учени установи, че загадъчният хоминид Oreopithecus bambolii е имал специфичен начин на живот, не се е катерил по дървета и не е имал изправена стойка като човешката, съобщи Физ.орг. Откритието дава възможност да се научат повече неща за еволюцията на различните видове придвижване.

Хоминидът Or. bambolii се е срещал на днешната територия на остров Сардиния и областта Тоскана преди 6,7-8,3 милиона години. Първите доказателства за съществуването му са открити още през 1872 г., но досега не бе известно как се е придвижвал. Някои специалисти предполагаха, че Or. bambolii са скачали, а други - че са имали изправена стойка.

Сега палеонтолози изследвали открития през 1958 г. във въгледобивна мина цялостен скелет на представител на вида, за да разкрият многогодишната загадка, свързана с начина му на придвижване. Става въпрос за скелет на екземпляр от мъжки пол с тегло около 30 килограма.

Фосилите били сравнени с кости на днешни и други древни примати. Оказало се, че торсът на Or. bambolii бил сходен с този на гибоните. Сред останалите особености са 5-те лумбални прешлена, вместо отличителните за днешните маймуни 4 подобни прешлена. Дължината на седалищната кост била характерна за хоминидите през миоцена, преди 23-5 милиона години.

Формата на таза е предразполагала към придвижване с изправена стойка, както това правят днешните маймуни, но Or. bambolii не са можели да ходят като хора. Придвижвали са се безопасно и не е било нужно да се катерят по дървета.