Учени от Масачузетския технологичен институт използват публикации в социалните мрежи на 25 доброволци, за да обучат изкуствен интелект да възпроизвежда техните мнения и начин на комуникация, предаде ТАСС, като цитира публикация във в. "Таймс".

Сред участниците в проучването са неизлечимо болни, които се надяват, че техните цифрови копия ще утешат близките им, както и висококвалифицирани професионалисти, които се стремят да споделят своя опит и знания с бъдещите поколения.

Инициаторите на проекта признават, че информацията от социалните мрежи не е достатъчна, за да пресъздаде точно начина на общуване на реален човек или да се направи преценка от негово име, но се надяват, че технологиите за "цифрово безсмъртие" ще се подобрят.

"Възможностите на изкуствения интелект са далеч от това да възпроизвеждат нашата интуиция, мисли, поведение и емпатия", казва Хосейн Ранама от Масачузетския технологичен институт, който е водещ учен на проекта. "Те обаче са достигнали ниво, което ни позволява да запазим малка част от емоционалното наследство".

Специалистите подчертават, че продължават да получават много съобщения от желаещи да увековечат своите знания или чувства.

В същото време изследователите признават, че идеята за създаване на цифрови близнаци, които могат да функционират дори след смъртта на реалните им прототипи, повдига много етични и правни въпроси.

Водят се и дебати за това какъв формат на комуникация с двойник би бил за предпочитане от неговите живи събеседници - чатбот, аватар или нещо, което е принципно ново.