Руската държавна корпорация "Росатом" започна да публикува разсекретени архивни материали, свързани със създаването на първата съветска атомна бомба. Документите са качени на страницата на портала "История на Росатом", предаде ТАСС.

Държавната корпорация публикува изображение на по-рано класифицирано задание на министерския съвет на СССР от юни 1946 г. до Конструкторско бюро № 11 (KБ-11) за създаване на реактивен двигател "С" (РДС) в две версии с използване на тежко гориво (С-1) и с използване на леко гориво (С-2), предава Russia Beyond.

Под постановлението за реактивен двигател "C" се намира кодираното указание за атомната бомба.

На портала има и снимки на писма и бележки, свързани със създаването на първата съветска атомна бомба, които преди това са били класифицирани, както и графични скици на корпуса на атомната бомба.

Вижте как изглеждат ядрените взривове обратно на Земята >> >> >>

До пускането на атомната бомба над Хирошима и Нагазаки през лятото на 1945 година, съветският ядрен проект се развивал бавно и тромаво. Някои учени дори изказвали скептицизъм, че подобно оръжие може да се конструира с уран. След обявяването на американската ядрена атака, съветският атомен проект минава директно под контрола на Политбюро и по-специално на Лаврентий Берия. Външното разузнаване на СССР се активизира и успява да привлече на своя страна учени, работещи директно в ядрените програми на САЩ и Великобритания.

Данните от разузнаването били изключително ценни, тъй като помогнали на съветските учени да не губят време в напразни изчисления и погрешни дизайни.

Руснаците имали проблем и с първоначалния добив на уран, заради което се възползвали от пленен от германците уран, идващ от Конго. Стартирана била дейността на мини в Източна Германия, България, Полша, Румъния и Чехословакия. Едва в края на съветската атомна програма били открити достатъчно залежи в Казахстан.

Любопитен факт е, че през 1946 година от България дошли 26 тона уранова руда, а през 1950 година - 70 тона.

Обработката на рудата ставала в небезизвестния ядрен завод Маяк.

Дизайнът на първата съветска атомна бомба

Снимка: Wikimedia

Така през 1949 година, благодарение на своето разузнаване, българския уран, но и на своите учени и индустриални възможности, СССР се сдобива с атомна бомба. Първата такава е взривена на 29 август 1949 и е с плутониев дизайн, сходен с този на бомбата, пусната над Нагазаки. Мощността на бомбата била 22 килотона - с един повече от американския си първообраз.

Следващите ядрени тестове на СССР били извършени през 1951 година, когато бил изпробван нов дизайн.