Роскосмос публикува на сайта си разсекретени документи, описващи реализирането на програмата за първото излизане на човек в открития космос, предаде ТАСС.

Преди 55 години, на 18 март 1965 г. за пръв път в света съветският летец-космонавт Алексей Леонов излезе от космическия кораб "Восход-2" в открития космос. В специален скафандър с автономна система той се отдалечи на пет метра от кораба, проведе серия изследвания и наблюдения и се върна благополучно на борда. Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди. През цялото време командирът на космическия кораб пилотът-космонавтът Павел Беляев контролира действията му и е готов във всеки момент да му притече на помощ.

Вижте снимки >>

"Документите пазят видими следи от творците на народната ракетно-космическа техника - бележки, направени собственоръчно от главния конструктор на Опитно конструкторско бюро-1 Сергей Корольов, от председателя на държавната комисия Георгий Тюлин, от представители на държавното ръководство и други видни дейци на съветската наука и техника", се посочва в разпространеното в сряда съобщение на сайта на Роскосмос.

Сред разсекретените документи е и стенограма от следполетните доклади на командира на кораба "Восход-2" Павел Беляев и на космонавта Алексей Леонов, както и множество аудио и фотоматериали.

Алексей Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 г.

Той е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса - Юрий Гагарин. През 1967 годинае подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1. Леонов участва в първия международен съвместен полет между СССР и САЩ - "Союз - Аполо" през 1975 г.  Руският космонавт има патентовани 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Леонов е и добър художник, чиито картини често са на космическа тематика и са излагани в големи галерии.