Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт регистрира изригване на гравитационни вълни, породено от сливане на черна дупка с неутронна звезда в съзвездието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС.

"Става въпрс за едва второто регистрирано от учени подобно събитие. За съжаление успяхме да го проследим единствено с помощта на два детектора на LIGO, докато в същото време обсерваторията VIRGO бе включена, но но извършваше наблюдения. Трябва да анализираме в какво състояние са били инструментите, за да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни", заяви физикът Кристофър Бери.

Събитието получи временното название S190923y. То може да е едва второто от този род в историята на науката. Първото сливане на черна дупка с неутронна звезда, за което няма съмнения от страна на учените, бе регистрирано преди малко повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята.

Дотогава учените предполагаха за съществуването на подобни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, породени от случайни процеси на Земята.

"Новото събитие също има вероятност да се окаже лъжливо", отбеляза Бери.

Поради тази причина ползващите обсерваторията LIGO учени очакват данни от европейските си колеги, които извършват изследвания с италианската гравитационна обсерватория VIRGO. Ако резултатите от наблюденията им са достатъчно прецизни, учените ще могат да разберат какво са регистрирали американските детектори на гравитационни вълни.