Държавна корпорация Роскосмос обяви търг за изследвания, свързани с безопасния престой и работа на космонавтите на Луната. Проучванията трябва да доведат до създаването на технологии, включително биомедицинска и животоподдържаща, които да гарантират безопасния престой и работа на повърхността на естествения ни спътник.

Ролята на спечелилия търга ще е да разработи препоръки, изисквания и предложения за технологии, елементи и системи от продукти за ракетни и космически технологии, включително тези, които могат да бъдат използвани за полети до Луната или окололунна орбита.

Стойността на договора е 373,3 милиона рубли или около 10 милиона лева. Заявленията ще се приемат до 18 септември.

През януари ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че изстрелването на космически кораби до Луната се планира да бъде подновено през 2021 година. По-късно той заяви, че пилотираните полети до спътника ще започнат през 2029 г., а кацането на първия руснак е планирано за 2030 година. През 30-те и 40-те години на този век ще се пристъпи и към изграждането на руска база на Луната.

Съединените щати също планират да летят до Луната през следващите години. Президентът Доналд Тръмп постави пред НАСА задачата да изпратят първата жена на спътника ни до 2024 г. За да изпълни тези планове, Тръмп обеща да отдели допълнителни 1,6 милиарда долара за НАСА. Според The ​​Wall Street Journal, през 2020 г. НАСА очаква да получи 21 милиарда долара от бюджета.