Опозиционният руски журналист Камил Галеев се е сдобил с документ, за който твърди, че е заповед на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Според нея от 28 февруари се забранява на служителите на Роскосмос да пътуват зад граница.

Информацията е публикувана от Ars Technica и Futurism, но не е потвърдена от Роскосмос.

Според журналистът Русия се страхува от "изтичане на мозъци", като това би забавило прогресът в ключови научно-технологични области. Москва се сблъсква с подобен проблем още от началото на 90-те, когато процесът на миграция на добре подготвени кадри е най-силен.

Според Камил Галеев санкциите, които ще засегнат живота на средната класа, ще принудят много IT специалисти и хора от други добре платени области да напуснат страната.

"В дългосрочен план изтичането на мозъци може да е най-важният проблем за Русия", каза за Insider Николай Русанов, професор по икономика в Университета на Пенсилвания. Той допълни, че изтичането на мозъци "ще се ускори, особено след като чуждестранни академични институции прекъсват връзките си с руските".

Санкциите може да имат и още един търсен от Запада ефект - да накарат несъгласни по политически или икономически причини специалисти да предадат страната си. Само преди 2 години съветникът на директора на "Роскосмос" бе уличен в шпионаж за НАТО.