Учени от Русия и Китай планират да създадат обща космическа лаборатория, пише руския в. "Известия".

Специалистите възнамеряват да изстрелят в орбита три спътника с научно оборудване на височина от около 100 000 километра. Устройствата ще бъдат свързани помежду си чрез лазерни лъчи.

Лабораторията ще се използва за изучаване на гравитационни вълни. Учените ще могат да получат нова информация за черните дупки и бинарните звезди. В допълнение, експертите се надяват да уловят сигнала от Големия взрив, от който теоретично започва произхода на Вселената.

Според плана лабораторията ще бъде изстреляна в орбита през 2034 г. Освен това се очаква руско-китайският проект да се превърне в основен конкурент на подобен проект, реализиран от Европейската космическа агенция и НАСА - LISA (Лазерна интерферометрова космическа антена).

Увеличение на броя на вътрешните разработки и патенти за изобретения е предвидено от националния проект "Наука", който трябва да бъде реализиран в Русия до 2024 г. Общо над 625 милиарда рубли ще бъдат отделени за неговото изпълнение.

Тя включва също създаването на 15 научни и образователни центрове от световна класа в страната, въвеждането в експлоатация на научни съоръжения и формирането на цялостна система за обучение на научни и научно-педагогически кадри.