Роскосмос и Японската агенция за космически изследвания (JAXA) подписаха споразумение за създаване на ултравиолетова космическа обсерватория "Спектр-УФ" аналог на телескопа Хъбъл, за наблюдение на екзопланети, предава technews.bg.

Астрофизичната обсерватория "Спектр-УФ" ("Световна космическа обсерватория-ултравиолетова") е предназначена за наблюдения в района на ултравиолетовия спектър, недостъпен за наземните телескопи, съобщи РИА Новости.

"Спектр-УФ" е близка по своите възможности до американския космически телескоп Хъбъл (Hubble). С помощта на обсерваторията учените ще изучават физическите процеси в ранната Вселена, образуването на звезди, еволюцията на галактиките, процесите на падане на материята в черни дупки, атмосферата на планетите, екзопланети и комети.

Основният инструмент на космическата обсерватория - телескоп с главно огледало с диаметър 1,7 метра - ще бъде оборудван със спектрографи с висока и ниска разделителна способност и камери за висококачествени изображения в ултравиолетовия диапазон.

Работата по проекта се извършва основно от Русия и Испания, която доставя приемник за излъчвания в далечния ултравиолет и набор от филтри за полевите блокови камери, а също така създава заедно с Русия наземен научен комплекс. Освен това Япония подготвя ултравиолетов спектрограф за наблюдение на екзопланети.

Обсерваторията "Спектр-УФ" ще бъде изстреляна в космоса на ракета "Ангара-А5М" от космодрума "Восточен" след 2025 г.