Според концепцията, представена в Москва, през идните години Русия трябва да създаде обитаеми бази както на лунната повърхност, така и в нейната орбита, предава Russia Beyond.

Заместник-председателят на Съвета по космоса и директор на Института за космически изследвания Лев Зельони говори за плановете за изграждане на противорадиационни укрития на Луната и използването на роботизирани роувъри за ориентиране на космонавтите.

На заседание на Съвета по космоса и "Роскосмос", проведено в Москва, учените се съгласиха, че стратегията за завладяване на Луната започва с апаратите "Луна-25", "Луна-26" и "Луна-27", които ще имат за задача да проучат територията, да изпълнят определени научни и изследователски задачи, както и да подготвят почвата за следващите етапи, съобщи РИА "Новости".

След това, както обясни Зельони, с помощта на супертежка ракета на Луната ще бъде изпратен екип.

"Преди това обаче има една междинна стъпка - кръжене около Луната. Основната задача е да се работи на повърхността на Луната: това включва научни изследвания с помощта на космонавтите, развитие на космическа обсерватория на Луната и други", каза ученият.

Вижте какво видя НАСА на Луната >> >> >>

Предвижда се базовият модул на станцията да бъде изстрелян в края на 2025 г. и да се започне строителство на руските национални станции в орбита на Луната. Това бе описано в презентацията "Пътна карта за реализиране на лунната програма", която бе представена от главния конструктор на комплекса Евгений Микрин.

Според тази концепция в бъдеще руските космически кораби и други летателни съдове ще имат своеобразно "пристанище" под формата на орбитална космическа станция, където астронавтите ще се спускат към повърхността на единствения естествен спътник на Земята.

По-рано експертът въведе понятието за окололунна станция, проектирана на базата на модули за Международната космическа станция (МКС). Това ще бъде структура с няколко "дока" за космически кораби, както и научни, енергийни и задвижващи модули. Съответната технология първо ще бъде тествана в околоземната орбита като част от руския сегмент на МКС.

Директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви, че подробната концепция за лунната програма на Руската федерация ще бъде завършен през следващите три месеца.

Част от задачите около завладяването на Луната са и изграждането на инфраструктура, създаването на специални "тухли" от реголит (слой от рехав хетерогенен материал, покриващ твърди скали) с помощта на робот, който може да се използва за изграждане на подземно укритие.

"Защото е необходима радиационна защита", добави ученият.

В допълнение, според Зельони, на Луната ще бъдат разположени и мобилни роботизирани системи - под формата на автономни роувъри, за да могат да бъдат използвани за транспортиране на космонавти.