На 12 април Русия отбелязва Деня на космонавтиката - преди 59 години на тази дата Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса, предаде ТАСС.

Празникът ще протече в условията на пандемията от новия коронавирус. Поради тази причина основните празненства са отложени за есента, съобщиха от Роскосмос.

"Съгласно указа на кмета на Москва Сергей Собянин, Роскосмос реши да отложи традиционния празничен концерт, посветен на Деня на космонавтиката на 12 април, за есента", се посочва в изявление на руското космическо ведомство.

Планираните мероприятия ще се проведат на 4 октомври - на годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята.

На свой ред руският президент Владимир Путин се свърза в петък с членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) и ги поздрави с предстоящия празник. Държавният глава отбеляза, че "космическото изследване винаги е било и остава за човечеството символ на прогрес и развитие, а космическата дейност от година на година отваря нови перспективи в икономиката, науката и социалната сфера".

Междувременно руските космонавти Олег Скрипочка, Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които се намират на на МКС, записаха видеопоздрав по случая Деня на космонавтиката. Посланието им е достъпно на официалния канал на Роскосмос в Ютюб.

"За всички жители на нашата планета Юрий Гагарин винаги ще бъде първият. Всеки може да разпознае лика му без затруднения, а усмивката му ще вдъхновява нови поколения космонавти и астронавти. Честит Ден на космонавтиката! Пожелаваме ви нови постижения, победи, добро настроение и усещане за празник", сподели Иван Вагнер.

Вагнер, Анатолий Иванишин и астронавтът Кристофър "Крис" Касиди пристигнаха на 9 април на МКС, където бяха посрещнати от Олег Скрипочка, Андрю Морган и Джесика Миър.