Руски учени пуснаха в експлоатация един от най-големите космически дълбоководни телескопи, който ще изучава тайните на Вселената от дъното на кристалните води на езерото Байкал, предаде Франс прес.

Неутринната обсерватория, чието строителство започна през 2015 година, е предназначена за наблюдение на най-малките частици, познати на учените - неутрино. Телескопът е кръстен "Байкал GVD" /Gigaton Volume Detector/ и е бил поставен на дълбочина 750 метра - 1,3 километра на около 4000 метра от бреговете на Байкал.

Обсерваторията се състои от серия влакна, в които са включени оптични модули. Те изследват дъното в пълна тъмнина в дебнене на неутрино. Това са фантомни частици, преминаващи през всичко, включително през земното кълбо, и идващи от дълбините на Вселената.

В събота учените разгледаха модулите от стъкло и стомана, преди да бъдат спуснати през квадратна дупка в леда във водите на Байкалското езеро.

Телескопът "Байкал" ще конкурира американската неутринна обсерватория "Айс кюб", действаща под ледовете на Антарктика и изградена в изследователска станция на САЩ на Южния полюс.

Руските учени твърдят, че тяхната разработка е най-мащабната в Северното полукълбо. Тя е плод на сътрудничеството с техни чешки, словашки, немски и полски колеги.