Руско-американска сонда ще търси живот на Венера в рамките на мисията "Венера-Д", предаде ТАСС. Прозорецът за стартиране на мисията е от 2026 г. до 2031 г., пише в статия, публикувана в научното издание "Вестник на НПО "Лавочкин".

"Възможно ли е понастоящем да съществува живот на Венера? Облачният слой на Венера е на височина 50-70 км и е съставен от капки сярна киселина с концентрация 75-85 процента, а останалите 15-25 процента са вода. Температурата и налягането в ниския облачен слой се отличават незначително от условията на земната повърхност", се казва в статията.

Спускаемите апарати "Венера" откриха в облачния слой на тази планета всички необходими за формирането на клетки елементи. "Известно е, че в концентриран киселинен разтвор могат да живеят редица бактерии, например Хеликобактер пилори, която живее в кисела среда в стомаха на човека.

Това прави изследването на Венера изключително интересно и важно, за да се разбере защо еволюцията й е тръгнала по път, различен от този на Земята, на която има вода и магнитно поле, което защитава нашата планета от слънчевия вятър, и преди всичко има многообразен живот", отбелязват специалисти.