Руски учени разработиха нов начин за търсене на живот на Марс и други небесни тела от Слънчевата система - с помощта на лазерно сканиране на повърхността им от космически апарат или друг вид кацаща станция. Това съобщи за РИА Новости директорът на Изследователския институт по ядрена физика към Московския държавен университет и председател на Международния комитет за космически изследвания Михаил Панасюк.

"Въз основа на метода, предложен от биолозите на нашия университет, ние създадохме методика на измерване и инструмент за намиране на оцелели микроорганизми в космическото пространство. Методът се основава на флуоресцентно излъчване на биологични обекти с микроскопични размери след облъчването им с лазерен лъч. От характеристиките на полученото флуоресцентно излъчване можем да определим дали има живот в изследвания обект или не", обясни той.

Така могат да се изследват обекти на разстояние от десетки и стотици километри, но методът позволява да се открият следи от живот само на повърхността, но не и под земята, каза Панасюк.

Новият метод, според учения, ще бъде тестван през 2021-2022 г., когато в околоземна орбита ще бъде изстрелян малък сателит, за да тества проекта.

"Разработихме научен инструмент с много малки размери и като част от CubeSat 1U (терминът CubeSat 1U се отнася до спътници с размери 10x10x10 сантиметра) или 2U (размер 10x10x20 сантиметра). Вече можем да го пуснем в космоса. Програмата се развива много интензивно", каза Панасюк.

Вътре в устройството в околоземна орбита ще има биологични обекти, най-вероятно водорасли, върху които се планира да се тества технологията за търсене на живот.

Освен това, каза ученият, е подписано споразумение с италиански партньори, които се занимават с астробиология и са разработили различен, но подобен метод за намиране на живот в космоса. Те ще изстрелят свой космически апарат с подкрепата на Европейската космическа агенция през юли тази година. След това две групи учени планират да създадат съвместен спътник от формат CubeSat 3U или 6U, където ще бъдат инсталирани руски и италиански устройства.

Научната работа, обосноваваща този начин на намиране на живот, е публикувана в последния брой на списанието "Космически изследвания". Методът е разработен от служителите на Научно-изследователския институт по ядрена физика към Московския държавен университет, Физикобиологичния факултет на Московския държавен университет и Изследователския институт по физикохимична биология към Московския държавен университет. Работата е част от разработването на научно оборудване за руския космически апарат "Бумеранг", който трябва да изследва Марс и да донесе почвени проби на Земята от марсианския спътник Фобос.

Като се има предвид, че животът на Земята е възникнал от микроорганизми и някои от тях са в състояние да издържат на екстремни условия, сравними с космическите, учените стигат до извода, че когато се търсят следи от живота в Слънчевата система, първо трябва да се съсредоточат върху търсенето на най-прости микроорганизми.