Устройство, което използва управлявано от изкуствен интелект огледало за получаване на температура над 1000 градуса Целзий с помощта на концентрирани слънчеви лъчи, е разработено от американската компания Heliogen с финансовата подкрепа на корпорацията Microsoft на Бил Гейтс, предаде ТАСС.

Вижте как изглежда Слънчевата пещ >> >> >>

В тази "слънчева пещ" енергията на светилото за пръв път може да се използва за получаване на свръхвисоки температури, които са необходими при производството на стомана, стъкло, цимент и при други процеси.

"Предлагаме технология, които гарантира икономии в сравнение с използването на изкопаеми горива и не е свързана с парникови емисии в атмосферата", заяви основателят на Heliogen Бил Грос.

По думите му, подобна технология може в бъдеще да се използва за получаване на водород в промишлени мащаби.

"Ако успеем да получим водород, без да се замърсява околната среда, това ще е истински пробив. В дългосрочна перспектива искаме да станем компания, ориентирана към получаване на водород като екогориво", поясни Грос.

Бил Гейтс отбеляза, че още в ранните етапи поддържал новаторската идея, свързана с концентрирани слънчеви лъчи.

"Технологията осигурява възможността да бъдат получени високи температури, които са необходими в редица производствени процеси. Това е обещаваща крачка напред по пътя към бъдещо заменяне на изкопаемите енергоизточници", каза той.