САЩ искат Русия да е ключов партньор в проекта за изследвания на Луната, предаде ТАСС. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който на страницата си в Туитър е качил видео, заснето на Червения площад в Москва.

"Бяхме партньори още по времето на програмата "Союз-Аполо", а след това и на "Мир-Шатъл". Двете страни извлякоха изгода от използването на Международната космическа станция. Възнамеряваме да стигнем още по-далеч, да се отправим към Луната и искаме Русия да е наш ключов партньор. Историята на партньорството ни е дълга - започва още през 1975 г. с осъществяването на проекта "Союз-Аполо" и дори по-рано. Независимо че нашите две страни не са постигнали съгласие по всички въпроси и интересите ни невинаги съвпадат, винаги сме успявали да си сътрудничим в сферата на космоса. Това бе важно и за Съединените щати, и за Русия", отбеляза Брайдънстайн.

Анализаторите говорят, че американците държат Русия да си партнира с тях, защото в противен случай, тя би си партнирала с Китай, а нейните технологии биха изтекли в посока на страната, с която САЩ води търговска война. Китай и Америка може да пренесат съперничеството си от политическата и икономическата сфера в Космоса. Азиатската страна има много амбициозна програма за и изследване на Луната и скоро ще се превърне в първата държава, посетила обратната страна на нашия спътник.

Лунната програма на Русия обаче страда от сериозно недостиг на парични ресурси и не би могла да се осъществи самостоятелно.