Учени от Университета за наука и технологии в Китай и Медицинския университет в Масачузетс са разработили "очна наночастица", която може да открие близка до инфрачервена светлина (NIR). След това учените ги инжектирали директно в очите на тестови мишки.

Изследването, публикувано в списание Cell на 28 февруари, показва, че мишките са се сдобили със "суперзрание", която им позволява да виждат отвъд стандартния спектър, без никакво въздействие върху тяхното редовно зрение, съобщава CNET.

Очите на мишките, подобно на човешките очи, са ограничени да възприемат единствено тъй наречената "видима светлина", която представлява само една малка част от целия електромагнитния спектър. Обикновено очите ни могат да регистрират само дължините на вълните в спектъра между приблизително 400 и 700 нанометра.

Дължините на електромагнитните вълни, по-дълги от 700 нанометра, са невидими за нас и са определени като "инфрачервени" (а още по-големите дължини са, например, микровълните и радио вълни, които със сигурност са невидими).

Създадената от учените наночастица, променя дължината на навлизащата в ретината инфрачервена светлина на около 535 нанометра. Така тя става видима за окото, което я възприема в зеления спектър.

Благодарение на тестове с лабиринти, учените разбрали, че модифицираните гризачи откриват неща, които иначе биха били невидими за тях. Експеримента е показал, че върху здравето и живота на мишките не са настъпили никакви отрицателни последствия.

Пред учените обаче има още дълъг път, защото създадената от тях наночастица позволява виждането на много малък участък от областта в електромагнитното лъчение, определена като инфрачервена.