Изследователите са разработили "обратна ваксина", която обръща щетите, причинени от имунната система, когато тя погрешно атакува здравите органи и тъкани на тялото. Именно това е причината за автоимунни заболявания като множествена склероза, диабет тип 1 и ревматоиден артрит. 

"Обратната ваксина" не изисква потискане на цялата имунна система и може да осигури лекарство за тези болести.

Обикновено, ваксината учи имунната система на тялото да разпознава вирусен или бактериален нашественик като враг, който трябва да бъде унищожен. Сега изследователи от Чикагския университет създадоха "обратна ваксина", която прави обратното.

Новата ваксина премахва паметта на имунната система за една определена молекула.

Работата на Т-клетките на имунната система е да разпознават специфични чужди антигени върху повърхностите на нежеланите клетки и да предприемат атака срещу тях.

Т-клетките обаче понякога могат да го объркат. В случай на автоимунни заболявания като множествена склероза (МС), диабет тип 1 и ревматоиден артрит, Т-клетките стават самореактивни, като погрешно смятат здравите органи и тъкани за чужди организми.

Чрез свързване на антиген с молекула, наподобяваща фрагмент от остаряла клетка, черният дроб го разпознава като приятел, а не като враг. Именно това е в основата на "обратната ваксина".

"На  практика показахме, че можем да лекуваме заболявания като множествена склероза", каза Джефри Хъбел, автор на изследването.

"Идеята е, че можем да маркираме всяка молекула, която искаме и имунната система ще се научи да я толерира", каза Хъбел. "Вместо да повишаваме имунитета като с ваксина, ние го потискаме по много специфичен и прецизен начин".

Досега иновацията е била тествана при мишки. В ход са фаза 1 на клинични изпитвания за оценка на безопасността на лечението при хора с множествена склероза.